Tartaletki z musem czekoladowym i owocami

7

Gdy się kogoś bardzo kocha, a ten ktoś uwielbia jedzenie, to motywacja do gotowania czy pieczenia przychodzi zupełnie sama. Przynajmniej tak jest u mnie. Wystarczy, że wyobrażę sobie minę Drwala pochłaniającego kolejne ciasteczko, a stanie z mikserem w dłoni zaczyna mi sprawić przyjemność ;)

Tym razem padło na tartaletki z musem czekoladowym i owocami. Nie są wprawdzie tak szybkie jak muffiny czy brownie, ale ich smak wynagradza te pół godziny kręcenia się w kuchni. Zresztą – spróbujcie sami :)

Ciasto na tartaletki (czy też babeczki):

  • 150 g miękkiego masła
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ryżowej
  • 35 g kakao
  • ekstrakt z wanilii lub ziarnka z laski wanilii

Masło utrzyj z cukrem na jasną masę. Następnie dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć ciasto. Możesz to zrobić mikserem, ale musi być naprawdę mocny, bo inaczej Ci się w tej gęstej masie zatrzyma :) Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń w folię, wstaw na kwadrans (lub dłużej) do lodówki. Potem wyjmij, rozwałkuj i wylep nim natłuszczone foremki. Z podanych proporcji powinno Ci wyjść 12-15 foremek – możesz wyklejać ciasto palcami lub wycinać kółka i układać je w foremkach.

Gdy skończysz wyklejanie foremek, ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na ok. 22-25 min. Ciasteczka powinny być kruche i zrumienione. Odstaw je do ostygnięcia i zajmij się musem:

  • 4 białka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki masła
  • opcjonalnie: 3 łyżki rumu, espresso lub likieru –> to nadaje smaku
  • oraz: szklanka owoców (np borówek), 3-4 łyżki posiekanych orzechów i cukier puder do oprószenia

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie dodaj do niej masło i likier/rum/espresso – mieszaj, aż do rozpuszczenia – wtedy zestaw całość z ognia i przestudź. Białka (przypominam o sparzeniu jajek!) ubij na sztywną pianę.

Gdy czekolada przestygnie wlewaj ją powoli do piany z białek i ostrożnie mieszaj. Tak przygotowany mus wlej do tartaletek, ułóż kilka borówek (lub innych owoców), posyp posiekanymi orzechami – i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Tartaletki z musem czekoladowym i owocami

 

 

Komentarze7 komentarzy

        • Alicja

          To jest na serio? Przecież ich nie ugotujesz trzymając przez sekundę w wodzie. Zresztą nie musisz tego robić nawet, napisałam wyżej dlaczego wspomniałam o wyparzaniu :)

    • Alicja

      Możesz zastąpić ją kukurydzianą, orkiszową, a w ostateczności nawet zwykłą pszenną. Ps. Mąkę ryżową możesz zrobić sama – trzeba po prostu zmielić surowy ryż w blenderze, tak by miał konsystencję mąki. Ja tak robię często :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter