Tartaletki z gruszkami i gorgonzolą

0

Bardzo łatwy, bardzo szybki i bardzo pyszny przepis – w zasadzie potrzebujesz 4 składników i możesz działać. Choć gotowe tartaletki z gruszkami i gorgonzolą mają jakiś miliard kalorii, to kocham je niezmiennie od naszego pierwszego spotkania (a kalorie dzielnie spalam w sypialni;)

  • 1 ciasto francuskie
  • 2 nieduże gruszki
  • ok. 200 g sera gorgonzola
  • 50 g orzechów
  • łyżka miodu (możesz pominąć)
  • roztrzepane jajko

Z podanego przepisu możesz przygotować tartaletki lub jedną dużą tartę. Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkuj. Jeśli chcesz zrobić jedną dużą tartę, to połóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, ponakłuwaj je widelcem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Jeśli chcesz mieć tartaletki to podziel ciasto na ok. 8 części, ponakłuwaj widelcem, boki odciśnij widelcem dla nadania ładnego kształtu i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Na tak przygotowane ciasto wyłóż plaster umytej wcześniej gruszki (taki raczej grubszy plaster). Połóż na niego plaster sera gorgonzola (lub pokruszony ser, w zależności od tego jaki masz i jak Ci się będzie kroił), a następnie posiekane orzechy. Jeśli chcesz, możesz połączyć orzechy z miodem (ja tak robię).

Całość wstaw na ok 17-20 min. do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (do zrumienia ciasta).

Tartaletki z gruszkami i gorgonzolą

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter