Tartaletki z musem łososiowym

0

Jeśli nie macie pomysłu na świąteczną przystawkę, to właśnie spadłam wam z nieba! :) a dokładnie mówiąc: spadłam ja i moje tartaletki z musem łososiowym. Wyglądają efektownie, smakują genialnie i co najważniejsze – nie trzeba tracić na nie zbyt dużo czasu. Najwięcej zachodu jest oczywiście z pieczeniem spodów, jednak można to zrobić kilka dni wcześniej. A zatem zaczynajmy!

Tartaletki z musem łososiowym

  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • szczypta soli i pieprzu
  • tłuszcz do foremek

Z podanych składników po prostu zagnieć kruche ciasto. Czyli wsyp obie mąki, wbij jajko, dodaj posiekane nożem masło, szczyptę soli i pieprzu – i zagniataj do połączenia składników. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto i albo je lekko rozwałkuj, albo po prostu podziel je na 12 kawałków. Chodzi generalnie o to, aby tym ciastem wylepić natłuszczone foremki. Tartinki piecz ok. 10-12 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (piecz je aż zaczną się złocić).

  • 100g wędzonego łososia w plastrach
  • 50g serka mascarpone
  • 4 łyżki gęstej śmietany (możesz zastąpić majonezem)
  • połowa cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • oraz: grillowane krewetki + plasterki ogórka
    plasterki łososia + gałązki koperku

Łososia skrop sokiem z połowy cytryny. Następnie umieść go w blenderze, dodaj śmietanę i serek mascarpone, oprósz solą i pieprzem. Wszystko razem zblenduj na gładki mus. Pamiętaj, że tartaletki z musem łososiowym najlepiej wyglądają od razu po złożeniu, więc nie ma sensu faszerować ich dobę wcześniej – mus będzie zasychał i przestanie być taki apetyczny :) Jeśli więc przygotowujesz wszystko wcześniej, to gotowy mus wstaw do lodowki (nawet w rękawie cukierniczym) a wyciskaj dopiero przed podaniem, oczywiście na ostudzoną tartaletkę.

Podawaj z krewetkami i plastrami ogórka lub z niewielkim plastrem łososia i gałązką koperku.

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter