Tort naleśnikowy – z kremem czekoladowym

3

Znacie to uczucie, gdy naprzeciw was siedzi Miłość waszego życia i wdzięcznie pojękuje, że „zjadłaby naleśniczka”? No właśnie. Z jednej strony stanie przy patelni brzmi jak pół godziny bezpowrotnie wyrwane z życiorysu, z drugiej – czego się nie robi dla miłości? ;) W ten właśnie sposób, łączący w sobie obietnice, błagalne szepty i burczenie w brzuchu Drwala, powstał przepyszny tort naleśnikowy z czekoladowym sosem – idealny na śniadanie, kolację, podwieczorek… :)

Tort naleśnikowy - z kremem czekoladowym

Tort naleśnikowy możesz przygotowywać z dowolnej ilości naleśników, przełożyć dowolnym sosem lub dżemem i ozdobić dowolnymi owocami, traktuj więc poniższe proporcje jak inspirację do własnych zabaw.

Ciasto naleśnikowe:

  • 300 ml mleka
  • 300 ml wody gazowanej
  • ok. 500 g mąki
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

lub wypróbuj przepis na Naleśniki wg Drwala. Sposób na ciasto zapewne doskonale znasz: łączysz wszystko, rozgrzewasz patelnię, a potem zgrabnie kręcąc… nadgarstkiem, podrzucasz naleśniki w powietrzu ;) Gdy naleśniki są już usmażone, przygotuj krem czekoladowy:

  • 5 żółtek
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • szczypta pieprzu cayenne

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – lub mikrofalówce. Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj mąkę i kakao – ponownie zmiksuj. Mleko podgrzej z kremówką, ale nie gotuj. Dodaj je do ubitych żółtek, zmiksuj i całość wstaw na palnik. Zagotuj na małym ogniu, przez cały czas mieszając, aż do momentu, gdy otrzymasz masę podobną do budyniu – wtedy od razu zdejmij rondelek z palnika, dodaj rozpuszczoną czekoladę, dopraw szczyptą pieprzu – i wymieszaj.

Gotowy krem budyniowy odstaw do ostygnięcia – lub od razu przekładaj nim naleśniki. Ja wolę przekładać „na ciepło”, bo krem ma wtedy bardziej płynną konsystencję. Niezależnie od tego kiedy przekładasz nim naleśniki, odczekaj, aż całość przestygnie, a potem wstaw tort do lodówki. Przed podaniem udekoruj go świeżymi owocami, posiekanymi owocami lub czymkolwiek pysznym, co przychodzi Ci do głowy :)

Ps. Dla urozmaicenia możesz co któryś naleśnik posmarować także dżemem – na przykład truskawkowym lub wykorzystać owocowy sos do polania całości.

Ps2. Jeśli bardzo Ci się spieszy w ramach kremu możesz po prostu zmiksować nutellę z serkiem mascarpone ;)

Komentarze3 komentarze

  1. Jak już jesteśmy przy czekoladzie, to może na wieczór likier czekoladowy:

    – 0,5 litra wódki czystej
    – 20 dkg cukierków kukułek
    – 2 łyżki kakao

    Kakao rozrabiamy w niewielkiej ilości wódki by nie było gródek, wlewamy do wódki i wrzucamy cukierki. Mieszamy, jak często? W zależności jak szybko chcemy się delektować. Na zdrowie :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter