Wiesz co jest największą zaletą domowej tortilli? To, jak łatwo się nią ubrudzić… A mówiąc precyzyjniej: największą zaletą domowej tortilli są malutkie kropelki sosu, które zostają tak często w kącikach warg… i które można potem tak delikatnie scałować… :)
Tortilla z indykiem to szybka przekąska, przy której nawet się specjalnie nie napracujesz;) Jedynym problemem może być tutaj czas marynowania, więc w sytuacji kryzysowej (gdy umierasz z głodu;) możesz trochę skrócić leżakowanie mięsa w marynacie.
- 0,5 kg piersi z indyka
- 4 placki tortilli
- mieszanka sałat
- 1 papryka
- 1 niewielka czerwona cebula
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- marynata do indyka:
2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki chilli, pół łyżeczki słodkiej papryki, świeżo mielony pieprz, skórka z połowy cytryny - sos:
140 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, dwa ząbki czosnku, sól i pieprz
Zacznij od przygotowania marynaty. Do miski wlej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę stratą z połowy cytryny oraz przyprawy – wszystko dokładnie wymieszaj. Umyte i osuszone mięso pokrój w niewielkie kawałki i wrzuć do marynaty. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a po tym czasie usmaż na rozgrzanej patelni.
Przygotuj warzywa, czyli umyj je i pokrój na niewielkie kawałki. Przygotuj także sos, łącząc po prostu wszystkie składniki ze sobą (czosnek wyciśnij przez praskę).
Placki tortilli podsmaż z obu stron na patelni grillowej lub wstaw na chwilę do piekarnika. Każdy z nich posmaruj niewielką ilością sosu, połóż kilka listków sałaty, warzywa i indyka – i jeszcze raz polej wszystko sosem. Zwiń tortille w rulon, włóż jeszcze na chwilkę na patelnię grillową lub do piekarnika – i podawaj, póki jest ciepła:)