Tosty francuskie z sosem truskawkowym

0

I znowu truskawki – tym razem jako dodatek do słodkich tostów francuskich. Gdy myślę o takich śniadaniach to szczerze żałuję, że nie chce mi się wstać piętnastu minut wcześniej i zacząć „zwykły” dzień takim właśnie śniadaniem – w towarzystwie najfajniejszego faceta na świecie :)

Tosty francuskie z sosem truskawkowym

  • bułka paryska, chałka, pieczywo tostowe lub zwykły chleb – co tylko chcesz :)
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu lub kardamonu (możesz pominąć)
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • 150 g truskawek + 2 łyżki cukru pudru + łyżeczka soku z cytryny
  • cukier puder do posypania

Myślę, że doskonale wiesz, jak się robi tosty francuskie, ale na wszelki wypadek przypomnę:) Bułkę lub chleb pokrój (ja uwielbiam tosty z chałki, takiej lekko czerstwej), następnie zamocz ją w jajkach roztrzepanych z mlekiem i cukrem.

Na patelni rozgrzej masło, następnie smaż na nim namoczone kromki – rób to na małym ogniu, żeby bułka była zarumieniona, ale nie spalona.

I na koniec sos: Umyte, osuszone, odszypułkowane truskawki wrzuć do blendera razem z cukrem i sokiem z cytryny – i po prostu zblenduj na gładki sos. Jeśli chcesz, możesz go lekko podgrzać przed polaniem tostów (ja tak robię).

Uwaga praktyczna: te proporcje wystarczą na 2 porcje śniadaniowe, więc jeśli potrzebujesz więcej, to zwiększ ilość składników.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter