Tosty z awokado i tzatziki

0

Potraktujcie to jako inspirację, a nie „prawdziwy przepis” – bo co może być trudnego w połączeniu kilku składników, które z pewnością doskonale znacie? Czasem jednak najprostsze rzeczy okazują się strzałem w dziesiątkę – i dlatego właśnie sprzedam Wam coś, czym się ostatnio zajadam do bólu ;)

Tosty z awokado i tzatziki

  • dowolne pieczywo tostowe (ja używam zwykłej bagietki)
  • 1 awokado
  • mały gęsty jogurt grecki
  • mały ogórek (albo nawet pół)
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
  • opcjonalnie: oliwa do skropienia bagietki

Bagietkę (lub inne pieczywo) pokrój na kromki i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (na kilka minut, aż się zrumienią) lub do tostera. Możesz je skropić wcześniej oliwą, ale to nie jest konieczne.

Jogurt zmieszaj z bardzo drobno startym ogórkiem (wcześniej oczywiście umytym i obranym) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Umyte i obrane awokado przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój na plastry. I właściwie gotowe :) Teraz trzeba tylko wyjąć kromki z piekarnika lub tostera, na każdym ułożyć plaster awokado i polać wszystko sosem (delikatnie). Na koniec oprósz całość świeżo mielonym pieprzem.

Tosty z awokado i tzatziki podawaj od razu, zanim bułeczki ostygną.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter