Tosty z beszamelem

3

Pyszne tosty z beszamelem jadłam po raz pierwszy z… Drwalem oczywiście :) W zasadzie to raczej nie był mój pierwszy raz z takimi tostami, ale był to raz zdecydowanie wyjątkowy. Byliśmy głodni, w hotelu daleko od domu – i musieliśmy czekać do północy, bo dopiero wtedy w ofercie hotelu pojawiały się tosty przynoszone do łóżka :) Uwielbiam tamtą noc (nie tylko dzięki tostom…) i właśnie dlatego dzielę się magicznym przepisem ;)

Tosty z beszamelem

Najważniejszy jest beszamel, więc od niego zacznę:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • szczypta świeżego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki tartego parmezanu (albo innego sera)

Rozpuść masło (na patelni), następnie dodaj mąkę i mieszając smaż to razem przez ok. 2 minuty. Po tym czasie wlej mleko i rozmieszaj całość dokładnie, aż sos będzie idealnie gładki (ja robię to trzepaczką, więc grudki nie mają szans). Zdejmij z ognia, dopraw pieprzem i gałką, wsyp ser i odstaw, aż ser się rozpuści.

Pozostałe składniki tostów:

  • chleb tostowy (8 kromek) + masło do posmarowania
  • szynka
  • sałata
  • pomidor
  • opcjonalnie: żółty ser

Pieczywo tostowe posmaruj masłem i beszamelem (każdą kromkę). Następnie na połowę kromek połóż sałatę, plaster pomidora, plaster szynki, ser żółty – i znów szynkę, pomidora i sałatę – a potem przykryj całość drugą kromką pieczywa z beszamelem i włóż całość do piekarnika lub tostera. Jeśli chcesz możesz sprytnie przemycić do tostów musztardę, daje fajny kontrast (musztardą posmaruj jedną z kromek chleba lub pomidora). I gotowe! :)

Komentarze3 komentarze

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter