Trufle czekoladowe

0

Pamiętacie przepis na domowe trufle kokosowe? Jeśli nie, koniecznie zajrzyjcie, bo są przepiękne i bardzo proste. Była jasna strona mocy, pora zatem na ciemną! Przed wami równie piękne, równie pyszne i równie proste trufle czekoladowe – z odrobiną alkoholu, aby Drwal też miał jakąś radochę ;)

Trufle czekoladowe

  • 100 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70% kakao)
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 25 g masła
  • 1 łyżka miodu (taka konkretna)
  • 1 łyżeczka whisky
  • oraz kakao i wiórki kokosowe lub posiekane orzechy do obtoczenia

W rondelku podgrzej śmietankę i rozpuść w niej pokruszoną czekoladę. Najlepiej stopniowo, cały czas mieszając, by nic się nie przypaliło. Nie gotuj. Gdy czekolada się ładnie rozpuści, zdejmij rondelek z ognia, dodaj masło, miód i whisky, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Ostudzoną masę włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie wyjmij ją z lodówki i formuj małe kuleczki – możesz to zrobić łyżeczką do arbuza (najwygodniej) lub dłońmi (tylko pamiętaj, że dłonie masz ciepłe, więc warto je schładzać zimną wodą). Gotowe kuleczki obtocz w kakao, wiórkach lub orzeszkach albo oblej czekoladą. Przechowuj w lodówce.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter