Truskawki to chyba najbardziej uwodzicielskie owoce. Wystarczy, że weźmiemy jedną i przyssiemy się do niej soczyście – a myśli obserwatora tej sceny zdecydowanie przyspieszą… ;) Choć truskawki z bitą śmietaną są klasyką dwuznacznych deserów, to niewiele osób wie, że można je w prosty sposób podrasować likierem.
- 600 g truskawek
- 125 ml likieru cointreau
- 3 łyżki cukru
- 220 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Zacznij oczywiście od przygotowania truskawek: umyj je, osusz, pozbądź się szypułek, pokrój na połówki (niektóre, te mniejsze, możesz zostawić w całości). Truskawki polej likierem i posyp równomiernie cukrem, wymieszaj dokładnie. Wstaw do lodówki na około 5 godzin.
Gdy zechcesz je już podawać przygotuj śmietankę – ubij ją na sztywno z cukrem pudrem. Macerowane w likierze truskawki włóż do miseczek i udekoruj bitą śmietaną, możesz to robić warstwami.
*Truskawki a la Romanow zawdzięczają swoją nazwę co najmniej dwóm legendom. Pierwsza mówi o kucharzu przygotowującym ten deser dla rosyjskiego cara, druga – o kucharzu z kalifornijskiej restauracji Romanoff.