Truskawki a la Romanow

0

Truskawki to chyba najbardziej uwodzicielskie owoce. Wystarczy,  że weźmiemy jedną i przyssiemy się do niej soczyście – a myśli obserwatora tej sceny zdecydowanie przyspieszą… ;) Choć truskawki z bitą śmietaną są klasyką dwuznacznych deserów, to niewiele osób wie, że można je w prosty sposób podrasować likierem.

Truskawki a la Romanow

  • 600 g truskawek
  • 125 ml likieru cointreau
  • 3  łyżki cukru
  • 220 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Zacznij oczywiście od przygotowania truskawek: umyj je, osusz, pozbądź się szypułek, pokrój na połówki (niektóre, te mniejsze, możesz zostawić w całości). Truskawki polej likierem i posyp równomiernie cukrem, wymieszaj dokładnie. Wstaw do lodówki na około 5 godzin.

Gdy zechcesz je już podawać przygotuj śmietankę – ubij ją na sztywno z cukrem pudrem. Macerowane w likierze truskawki włóż do miseczek i udekoruj bitą śmietaną, możesz to robić warstwami.

*Truskawki a la Romanow zawdzięczają swoją nazwę co najmniej dwóm legendom. Pierwsza mówi o kucharzu przygotowującym ten deser dla rosyjskiego cara, druga – o kucharzu z kalifornijskiej restauracji Romanoff.

Napisz komentarz