Truskawki w czekoladzie

0

Mam dla Was coś ekstra! – obłędne truskawki w czekoladzie, które uwodzą wyglądem, zapachem i smakiem… a przy tym przypominają ekskluzywne praliny. Choć wyglądają na pracochłonne, to za chwilę pokażę Wam, że można je zrobić zaskakująco szybko :)

Truskawki w czekoladzie

  • 500 g truskawek
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady białej
  • oraz: migdały, orzechy, wiórki kokosowe… – na co tylko masz ochotę

O razu mówię, że powyższy zestaw składników jest tylko przykładowy – równie dobrze możesz użyć tylko jednej czekolady, na przykład mlecznej. Tak samo z orzeszkami i całą resztą. Truskawki w czekoladzie to kwestia Twoich preferencji smakowych, cierpliwości w zdobieniu i dodatków, jakie masz akurat pod ręką. Zaczynamy! :)

Truskawki dokładnie umyj i osusz, zostaw szypułki. Przygotuj dodatki, jakich masz zamiar użyć, a więc pokrój orzechy i migdały – i wsyp je do oddzielnych miseczek.

Czekoladę (rób to pojedynczo, czyli najpierw jedna czekolada, potem następna) rozpuść w kąpieli wodnej. Każdą truskawkę zanurzaj w rozpuszczonej czekoladzie (trzymając za szypułkę), następnie obtocz w orzechach i odłóż na kratkę do zastygnięcia. Jeśli chcesz zrobić paseczki, to wlej czekoladę do woreczka foliowego, odetnij róg (jak najmniejszy) i po prostu rób wzorki. To łatwe, choć wymaga trochę zabawy :) Dla większego efektu możesz układać zastygnięte truskawki w malutkie papilotki.

 

Truskawki w czekoladzie

 

Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie

 

Napisz komentarz