Truskawkowa salsa z awokado

0

Eksperymenty z kuchnią meksykańską to ostatnio nasz specjalność. Bardzo trudno tu cokolwiek zepsuć, większość sprawdzanych przez nas przepisów jest niewiarygodnie szybka i prosta, a kolorowe dania wyglądają na taaaakie dietetyczne ;) Czyli generalnie same plusy. Dziś pokażę wam truskawkową salsę, która wydawała mi się dziwadłem (truskawki i cebula? serio?), ale w połączeniu z chipsami lub jeszcze lepiej – quesadillą smakuje naprawdę nieźle.

Truskawkowa salsa z awokado

  • 0,7 szklanki pokrojonych w kostkę truskawek
  • 0,7 szklanki pokrojonego w kostkę awokado
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej ostrej papryczki
  • sok z niewielkiej limonki
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie: 0,25 szklanki posiekanej czerwonej cebuli (ja często ją pomijam)
    możesz dodać także mango (wtedy wrzucasz po 0,5 szklanki truskawek, mango i awokado)

Składniki na sos, czyli miód, oliwę z oliwek, sok z limonki, papryczkę, pietruszkę i pieprz wymieszaj do połączenia składników. Owoce (i opcjonalnie cebulę) wrzuć do miseczki. Polej sosem – i gotowe!

Truskawkowa salsa z awokado najlepiej smakuje z meksykańskimi dodatkami. Możesz jednak zrobić z niej po prostu sałatkę – wtedy dorzuć kilka plastrów sera i garść świeżego szpinaku.

Ps. Z cebulą podobno jest lepsza ;)

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter