Truskawkowe tiramisu

0

Tradycyjne tiramisu ma dla mnie jedną istotną wadę – kojarzy mi się z panią, która miała brzydki zwyczaj kręcenia się przy moim Drwalu ;) Truskawkowe tiramisu jest jednak wolne od tego typu skojarzeń, dlatego kupiłam pół kilograma truskawek i nie zawaham się ich użyć;)

Truskawkowe tiramsiu

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczone w 100 ml wody
  • 1 łyżka likieru amaretto
  • opakowanie długich biszkoptów
  • kakao do posypania
    opcjonalnie: śmietan-fix (bo wiem, że niektóre z Was usztywniają tym każdą masą mascarpone;)
  • oraz: 500 g truskawek – możesz je układać jako warstwę w pucharkach lub podać oddzielnie, z deserem

Truskawkowe tiramisu jest arcyłatwe w przygotowaniu. Zacznij od przygotowania masy, a więc ubij śmietankę z cukrem pudrem (możesz oczywiście dodać śmietanfix), a następnie ostrożnie wymieszaj ją z mascarpone i likierem. W międzyczasie umyj truskawki, a biszkopty namocz w likierze.

Zaczynamy składać deser: w przygotowanym pucharku umieść łyżkę kremu, na niej połóż namoczone w kawie biszkopty (tyle, ile się zmieści). Jeśli chcesz wrzucić truskawki do środka, to to jest ten moment. Potem znowu krem, biszkopty, truskawki. Ostatnią warstwę kremu oprósz kakao, schłodź w lodówce – i gotowe! :)

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter