Turbot pieczony w całości

0

Mówiłam już, że uwielbiamy ryby? No jasne, że mówiłam! Dziś dla odmiany turbot, w pysznej wersji podstawowej. Turbot jest chyba moją ulubioną płaską rybą i zwykle nie szaleję przy niej z dodatkami – możecie jednak śmiało dołożyć tu pomidorki koktajlowe, oliwki czy ziemniaki – i upiec wszystko razem.

Turbot pieczony w calosci

  • 1 turbot (albo np flądra) – max 2 kg (u mnie ok. 1,2 kg)
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • pół niewielkiej cytryny
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki (taka konkretna łyżeczka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • czerwony pieprz i sól morska

Na początek najfajniejsze, a więc zajmujemy się rybą! Odetnij jej głowę, usuń wnętrzności, dokładnie umyj z każdej strony, a następnie dokładnie osusz papierem. Zrób delikatne nacięcia po obu stronach.

Rozgniecione ząbki czosnku (mogą być w łupinkach), igiełki rozmarynu, posiekaną pietruszkę włóż w nacięcia i do środka ryby. Powkładaj tam także cienkie plastry cytryny.

Tak przygotowaną rybę polej oliwą z oliwek (tak, aby oliwka była też na spodniej części), oprósz solą morską i czerwonym pieprzem. Piecz w naczyniu żaroodpornym w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20-25 min.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter