Udka kurczaka w miodzie i cytrynie

2

Nie znam chyba osoby, która nie lubi tego kurczaka – jest prosty, delikatny i soczysty, a w dodatku zawsze wychodzi. Wystarczy tylko kilka ładnych udek, miód, cytryna i trochę oliwy… – to jak, spróbujemy? :)

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • połówka cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • gałązka lub szczypta rozmarynu
  • szczypta soli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • ok. łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek

Kurczaka umyj, oczyść i wrzuć do rondelka lub miski. Przygotuj marynatę: wymieszaj miód z sokiem z połowy cytryny, dodaj startą skórkę z cytryny, posiekany czosnek, imbir, pieprz, sól i rozmaryn. Wymieszaj kurczaka z marynatą, przykryj folią i odstaw do lodówki na co najmniej kwadrans – im dłużej, tym lepiej.

Na patelni rozgrzej oliwę oraz masło, połóż udka skórką do dołu i smaż pod przykryciem na złoty kolor. Następnie obsmaż go także z drugiej strony, wlej pozostałą marynatę o duś pod przykryciem 5 min. Dodaj odrobinę wody i duś przez kolejne 15.

Gotowego kurczaka podawaj z opiekanymi ziemniakami… albo po prostu eksperymentuj! :)

Udka kurczaka w miodzie i cytrynie

Komentarze2 komentarze

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter