Ukraińskie placuszki serowe

10

Ukraińskie placuszki serowe to słodka propozycja na śniadanie, kolację lub… deser, o ile lubicie desery nieco cięższe niż ptasie mleczko ;) Choć pochodzą oryginalnie z Ukrainy, to bez trudu znajdziecie je w wielu polskich miastach, zwłaszcza tych leżących niedaleko wschodnich granic albo… zrobicie je szybko sami. Ja poznałam je dawno temu w Kijowie, ale dopiero teraz zdecydowałam się do nich powrócić – tym razem już we własnej kuchni. Drwalowi smakowało, choć i tak wolałby zjeść kawałek krwistego mięsa – jest więc spora szansa, że posmakuje także i wam :)

Ukraińskie placuszki serowe

  • 1 kg białego sera (taki normalny twaróg z grudkami)
  • 1 jajko + 5 żółtek
  • 3/4 szklanki mąki + mąka do obtaczania
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Wykonanie serniczków jest banalne, choć trzeba pobrudzić łapki :) Wszystkie składniki – oprócz oleju – musisz po prostu zagnieść, a następnie uformować okrągłe kotleciki (na grubość takie, jak mielone). Serowe kotleciki obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju, aż będą lekko złociste. Po wyjęciu z patelni możesz ułożyć je na pergaminie, by odsączyć nadmiar tłuszczu – i gotowe! Prawda, że poszło nam błyskawicznie? :)

Placuszki podawaj z bitą śmietaną, gęstą zwykłą śmietaną zmieszaną z cukrem pudrem, owocami, dowolnym sosem, konfiturą… tak jak pankejki lub racuchy. Jagodowy sos szczerze mówiąc… kupiłam, ale możesz go zrobić w równie łatwy sposób – rozcierając jagody (świeże lub ze słoiczka) ze śmietaną lub jogurtem naturalnym i odrobiną cukru.

 

Komentarze10 komentarzy

  1. o jaka miła niespodzianka! myślałam, że to niezbyt popularne danie ;) u nas akurat wczoraj na obiad ze śmietanką i kiwi – palce lizać :)

      • u mnie 0,5 kg sera miesza się z 4 żółtkami, 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 3/4 szklanki mąki pszennej a potem delikatnie dodaje pianę z 4 białek i na patelnię z olejem, masa wychodzi na tyle rzadka, że trzeba kłaść łyżką, ale dość gęsta więc trzeba sobie pomóc drugą łyżką lub palcami ;) ale smak niesamowity :) ale jak ktoś napisał, dietę trafia szlag ;)

  2. W Białymstoku znajdzie się je w pierwszym lepszym barze mlecznym, generalnie popularne w regionie jako syte śniadanie czy bezmięsny obiad. Także na Litwie i Białorusi chyba każdy zna serniczki. Nie przypisywałabym ich Ukrainie na wyłączność ;-)

  3. Ślinka leci jak się czyta przepis;) oczywiście zrobię. Szkoda że mój Drwal nie przepada za słodyczami ale…może chociaż na jedno da się skusić;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter