Vichyssoise – chłodnik z pora

0

Na zewnątrz coraz cieplej, więc znów będzie zielono i wiosennie. Tym razem francusko brzmiąca zupa, której smaku się – niepotrzebnie – obawiałam ;) Przygotuj zatem trochę zieleniny i chodź ze mną pogotować ;)

Vichyssoise - chłodnik z pora

  • 400 g białych części pora
  • 150 g masła
  • 4 ziemniaki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego (powinien być chudy)
  • 150 ml kremówki
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku i/lub świeży koper
  • sól i pieprz do smaku

Pory i łodygi selera dokładnie umyj, a potem pokrój w talarki. Podduś je chwilę na maśle, możesz dolać także kilka łyżek bulionu. Kilka miękkich talarków pora odłóż do dekoracji (czyli po prostu wyjmij z rondelka).

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i dorzuć do duszących się warzyw. Podlej pozostałym bulionem i gotuj, aż ziemniaki zmiękną – ok. 15 minut. Po tym czasie odstaw z ognia, do przestygnięcia, by nie poparzyć się przy miksowaniu :)

Przestudzony Vichyssoise zmiksuj razem z kremówką. (Gdy mam czas, to zdarza mi się ubić kremówkę na pianę i dopiero na koniec delikatnie ją wmieszać – ale to nie jest konieczne). Całość dopraw solą i pieprzem.

Chłodnik podawaj posypany świeżym koperkiem lub udekorowany gałązką kopru.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter