Wielkanocne chlebki

0

Choć wszyscy nazywają te maleństwa chlebkami, w rzeczywistości są to małe drożdżowe babki, pieczone zgodnie z tradycyjną recepturą, przekazywaną od pokoleń :) Z podanych proporcji otrzymasz 6 chlebków wielkości typowych muffinek – jeśli chcesz mieć więcej, po prostu zwiększ proporcje.

Wielkanocne chlebki

  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,25 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 25 g masła
  • 15 g drożdży
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii lub 16 g cukru wanilinowego

Drożdże pokrusz, posyp cukrem, zalej mlekiem i wymieszaj – pamiętaj, że wszystkie składniki (ta zasada obowiązuje zawsze!) powinny być w temperaturze pokojowej. Odstaw drożdże, aż wyrosną. W międzyczasie rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.

Gdy drożdże wyrosną, a mleko ostygnie, wsyp mąkę na stolnicę, zrób wgłębienie i wlej do środka rozczyn drożdżowy. Następnie dodaj pozostałe składniki, na końcu wlej ostudzone masło. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto, następnie przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Jeśli używasz tradycyjnych foremek, pamiętaj o posmarowaniu ich masłem lub olejem i posypaniem mąką. Foremki (ja używam takich na muffinki) napełniaj ciastem do około 3/4 wysokości. Następnie włącz piekarnik, ustawiając na 150 stopni (ciasto powinno postać jeszcze kwadrans w foremkach, więc nie włączaj piekarnika wcześniej). Gdy piekarnik się nagrzeje, wstaw foremki i piecz około 10 minut. Po tym czasie zwiększ temp. do 180 stopni i piecz kolejne 15 minut, do suchego patyczka.

Upieczone chlebki wielkanocne wyjmij z foremek i studź na kratce. Możesz je udekorować lukrem.

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter