Wiosenna zupa z łososiem

0

Lubimy jeść zupy, ale żadne z nas nie lubi ich gotować. Nasze kulinarne zmagania wyglądają więc tak, że najpierw fantazjujemy o tym, jak cudownie byłoby zjeść taki rosół czy krem ze szparagów, później próbujemy wskrzesić w sobie nawzajem pragnienie gotowania, a na koniec i tak ciągniemy losy – i przegrany staje przy garnku ;) W taki właśnie sposób powstała wiosenna zupa z łososiem, młodą kapustą i jajkiem na twardo. Oryginalnie ten przepis nie ma chyba jajek, ale my wiosną mamy tryb wielkanocny – i jajka jemy na okrągło ;)

Wiosenna zupa z łososiem

  • bulion warzywny – 750 ml (ja robię z kostki)
  • pół główki młodej kapusty
  • pół selera
  • 1 por
  • 1 duża pietruszka – albo 2 średnie/ małe
  • 3 – 4 ziemniaki
  • 400 g świeżego łososia – oczyszczonego i pokrojonego w kawałki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2-3 listki laurowe
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • opcjonalnie do podania: ugotowane na twardo jajka

Zacznij od przygotowana włoszczyzny i ziemniaków: umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki według własnej fantazji. Następnie rozgrzej oliwę (najlepiej w rondelku) i podsmaż warzywa ok. 3 min. z każdej strony. Oprósz je przyprawami, poobracaj na patelni jeszcze przez chwilę, a potem wlej bulion, zagotuj –  i gotuj kwadrans pod przykryciem.

W czasie, gdy bulion się gotuje, oczyść kapustę i pokrój ją na niewielkie części – np paski. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 5-7 minut. Dodaj łososia – i znów gotuj kolejne 7 min, aż mięso się zetnie. Dopraw całość solą i świeżo mielonym pieprzem – jeśli uznasz, że trzeba doprawiać – i podawaj – na przykład z gotowanym jajkiem. I gotowe! :)

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter