Wytrawne muffiny dyniowe

1

Jeśli śledzicie nasz instagram to pewnie zauważyliście, że gdy nie wiem co ze sobą zrobić, to zwykle robię muffiny ;) Tym razem mam dla was wytrawne muffiny dyniowe – idealne na śniadanie, do pracy lub jako dodatek do jesiennych zup. Zaczynajmy!

Wytrawne muffiny dyniowe

  • 300 g puree dyniowego, czyli zblendowanej pieczonej dyni
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g startego sera żółtego
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka cukru
  • po 1 łyżeczce octu winnego i pieprzu cayenne
  • po 1/2 łyżeczki sody i rozmarynu
  • szczypta soli

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Postępuj tak, jak zawsze z muffinkami: suche razem, mokre razem . A więc mąka, proszek do pieczenia i przyprawy lądują w jednej misce, a puree dyniowe, masło, jogurt, jajka w drugiej. Najpierw przemieszaj ze sobą wszystko w każdej z misek (jajka po prostu roztrzep), potem połącz to razem. Na końcu dodaj starty ser (możesz odłożyć łyżkę do posypania muffinek po wierzchu).

Tak przygotowane ciasto nakładaj do papilotek (możesz posypać serem) – i tu przypominamy złotą zasadę pieczenia: kuchnia to nie sypialnia, silikon jest bardzo wskazany ;)*

Piecz przez ok. 20-25 min. do tak zwanego „suchego patyczka”.

Ps. Muffiny są udekorowane pestkami dyni, kostkami dyni upieczonej i gałązkami rozmarynu – też możesz tak zrobić ;)

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter