Zawijaski z pizzy

0

Gdy w moim życiu nadchodzi moment kuchennego szaleństwa, to jest zabawy w perfekcyjną panią domu robiącą wystawne przyjęcie, nie martwię się o ciasta albo danie główne – ale o przystawki. Przystawki są moją obsesją, bo to one są pierwszym wrażeniem, zaproszeniem na ciąg dalszy i obietnicą niezapomnianego wieczoru. 

Zawijaski z pizzy

Dlaczego piszę o tym przy przepisie na zawijaski z pizzy? Bo to właśnie one są sprawdzonym dodatkiem do sałatek i pieczeni – zamiast zwykłego pieczywa.

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 12 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy
  • ok. 50 g sera – parmezan, cheddar lub inny
  • opcjonalnie: sos pomidorowy

Drożdże połącz z cukrem i 2 łyżkami ciepłej wody tak, aby się rozpuściły. Odstaw na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, a potem połącz z mąką i solą. Wyrabiaj ciasto, dolewając ciepłą wodę – tak, by było gęste, jednolite, odchodzące od ręki (powinno Ci pójść mniej niż pół szklanki wody).

Wyrobione ciasto uformuj w kulę, posmaruj oliwą i odstaw pod przykryciem na około 20-30 minut, by podrosło. Po tym czasie znów wyrabiaj ciasto, następnie rozwałkuj je delikatnie i podziel na paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy pasek posmaruj lekko sosem pomidorowym (lub tylko oliwą), posyp startym serem. Pozwijaj paski w ślimaczki.

Zawijaski układaj na wyłożonej pergaminem blaszce, posmaruj je oliwą. Piecz ok. 10 min., do zrumienienia, w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter