Jedzenie to nie tylko uczta smaku i aromatu. To także klucz do wielu wspomnień, przenoszący nas w odległe miejsca i bezpowrotnie utracone chwile. Gdy widzę sos barbecue, to myślami wracam do naszych ukradkowych spojrzeń, do palców z kropelkami sosu i małych plam na sukience… A Ty?
- 800 g soczystych żeberek
- 1,5 szklanki sosu barbecue
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 płaskie łyżeczki ostrej papryki
- szczypta czarnego pieprzu
Mięso umyj, oczyść i osusz. Połowę sosu barbecue (0,75 szklanki) połącz z sosem sojowym, miodem, papryką i pieprzem. Zalej nim mięso i wstaw na noc do lodówki (pod przykryciem).
Następnego dnia całość piecz pod przykryciem 2,5 h w temp. 140 stopni, co jakiś czas podlewając mięso sosem. Upieczone mięso podawaj po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika razem z pozostałą częścią sosu barbecue (0,75 szklanki) zmieszaną z sosem z pieczenia.
Jeśli zechcesz spalić pochłonięte kalorie, wybieraj pozycje, gdy to Ty jesteś na górze ;)