Żeberka z miodem po chińsku

3

Lubicie żeberka? Mój Drwal lubi. Jeśli więc chcecie być jak on, to uprawiajcie namiętny seks, pijcie czasem mocne whiskey i… wypróbujcie mój przepis! :) Na zachętę dodam, że żeberka z miodem po chińsku są pyszne – i bardzo proste w przygotowaniu:

Żeberka z miodem po chińsku

  • 1,5 kg superpysznych żeberek
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek słodkiego sosu chili
  • 4-5 łyżek płynnego miodu (zwykle daję 4, choć czasem mam ochotę na minimalnie słodszą wersję)
  • 4 ząbki czosnku

Wykonanie jest banalne: umyj i osusz żeberka, następnie podziel je na pojedyncze mięsne kostki. Przygotuj marynatę, a więc po prostu wymieszaj sosy, miód i wyciśnięty przez praskę czosnek. Żeberka zalej marynatą i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny (choć szczerze radzę zostawić je tam na całą noc).

Żeberka piecz w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 60-70 minut (jeśli masz jakieś oporne żeberka, to nawet 80 minut będzie ok.). Podawaj na ciepło.

 

Komentarze3 komentarze

  1. Alicjo, ostatnio dość często korzystam z Twoich przepisów:) A dziś zamierzam wypróbować to, ale zastanawiam sie z czym je podać, same z sosem byłyby chyba dość tłuste, a z bułką czy chlebem nudno;/ co polecasz? Z czym zazwyczaj Ty je podajesz? :)

    • Ziemniaczki w koszulkach, zapiekane. Podawane z sosem czosnkowym. Klasyka gatunku gwalcąca kubki smakowe niebanalnym bukietem smaków. 😊

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter