Ziemniaki w mundurkach

0

Mam dla Was przepis na lekką kolację. No dobra, może wcale nie jest taka lekka (zwłaszcza, jeśli weźmiecie przykład ze mnie i zjecie 5 dokładek), ale z pewnością smakuje wybornie ;)

Ziemniaki w mundurkach

Podam Wam od razu składniki na mój cały zestaw:

  • 6 ziemniaków
  • 150 g łososia wędzonego w plastrach
  • gęsty jogurt naturalny
  • pęczek szczypiorku
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeży koper
  • cytryna
  • szczypta soli

Lojalnie ostrzegam, że ziemniaki w mundurkach to nie jest szybkie danie:)

Ziemniaki dokładnie umyj i zostaw je w mundurkach. Możesz je ugotować (ok. 20 min.) i dopiero po ugotowaniu zawinąć każdy ziemniak w folię aluminiową i włożyć do piekarnika – lub pominąć gotowanie i piec od podstaw. W pierwszym przypadku ugotowane wcześniej ziemniaki piecz ok. godzinę w temp. 200 stopni, w drugim – 1,5 – 2 godziny (najlepiej po prostu sprawdzać co jakiś czas).

W międzyczasie połącz jogurt z posiekanym szczypiorkiem, dopraw go solą i pieprzem. Możesz wcisnąć do tego ząbek (a nawet dwa!) czosnku, o ile lubisz czosnek :)

Upieczone ziemniaki podawaj od razu, razem z folią. Dosalaj je na bieżąco, tyle, ile potrzebujesz. Podaj także plastry łososia wędzonego, skropione delikatnie cytryną i posypane koperkiem. I gotowe! :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter