Zupa cebulowa Drwala

1

Zupa cebulowa, to zaraz po mięsie podstawa diety Drwala. Dużo witaminy C, dużo kcal, dużo przyjemności przy przygotowaniu. Wbrew pozorom to jedno z dań, które dobrze przygotowane działa prawie jak gwiezdny proszek… ostro czaruje, nie tylko Panie. Zupa cebulowa to może być Twoje danie popisowe, jeżeli spodziewasz się gości i potrzebujesz energii na całą noc ;) Dobrą zupę cebulową trzeba robić z sercem… a nie z wagą ;)

Zupa cebulowa Drwala
Do przygotowania wywaru, a potem zupy cebulowej potrzebujesz:

  • 1 kg cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 100g masła
  • 200 g żółtego sera
  • około 100 ml Whisky lub w ostateczności wódki
  • 100g oliwy
  • włoszczyznę (1 seler, 1 por, 3 pietruszki, 3 marchewki)
  • ziele angielskie
  • listki laurowe
  • pieprz, sól i curry

Prace zacznij od przygotowania wywaru, bez niego zupa nie będzie zupą. Nie polecam korzystania z kostek czy suszy w tym wypadku. Zdecydowanie lepiej zrobić go samodzielnie, klasycznie, krok po kroku.

Zaczynij od obrania jednej cebuli, pokrojenia i podsmażenia na patelni aż do złocistego koloru. Do cebuli dodaj pokrojony ząbek czosnku. Całość musisz podusić kilka minut.

W międzyczasie przygotuj średni garnek (3-5 litrów), do którego wlej oliwę i podgrzej. Potem pokrój i wrzuć do garnka połowę selera, pora bez liści (liście się jeszcze przydadzą), trzy pietruszki, trzy marchewki. Całość duś ok. 3-4 min. Dodaj do tego wodę – około 2 litry powinny wystarczyć. Porządnie dopraw solą, pieprzem, curry, zielem angielskim i dorzuć kilka liści laurowych.

Wywar gotuje się około godziny. Ale przed końcem gotowania możesz dorzucić resztę selera i pora, to trochę zmiękczy smak i doda ciekawego aromatu.

W międzyczasie, gdy wywar się gotuje, zajmij się głównym aktorem na naszej scenie – czyli cebulą. Będziesz miał z nią trochę zabawy. Musisz obrać całą pozostałą cebulę i bardzo dokładnie pokroić, a przy tym pamiętać, że Drwale nie płaczą. Przy krojeniu bądź szczególnie uważny. Lepiej nie używaj do tego swojego topora, a dużego ostrego noża. Żadnych połówek cebuli w zupie! Czas wszystko podsmażyć. Wykorzystaj do tego użytą wcześniej patelnię, dodaj masło, pokrojoną cebulę. Cebula musi się zarumienić. Gdy już będzie gotowa, dodaj ją do ugotowanego wywaru. Wyciśnij do garnka jeszcze 4 ząbki czosnku, dorzuć sól i pieprz. Całość trzeba gotować ok. 15-20 minut, aż cebula zrobi się miękką. W między czasie włóż do piekarnika 4 kromki chleba i je lekko podpiecz.

Teraz możesz spróbować swojego dzieła i doprawić do smaku – sugeruję doprawić tak, aby była lekko pikantna, oczywiście to już kwestia preferencji i spodziewanych gości… Do zupy dolej whisky lub wódkę. Następnie przelej do żaroodpornych miseczek, na górę połóż ostrożnie podpieczony chleb i z góry posyp serem, a następnie wstaw do piekarnika ustawionego na grzanie z góry, żeby zrobiła się skorupka. Nie żałuj sera! Z przygotowanej ilości zupy cebulowej powinny wyjść 4 całkiem duże porcje.

Komentarze1 komentarz

  1. Drwal 5 masz ode mnie za ten przepis ;-)
    Nie robilam jeszcze z whisky. Do tej pory robilam z winem.
    Sprobuje Twojej wersji.
    Nie jem bialego pieczywa, w sumie zadnego wiec miseczki obkladam ciastem francuskim, posypuje serem i zapiekam :-)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter