Zupa ogórkowa

1

Przyznam, że zupa ogórkowa to jedna z tych pozycji za którą nie przepadam – ale jako prawdziwy facet nie grymaszę. Poniżej przedstawiam pomysł jak rozwinąć tradycyjny przepis na zupę ogórkową w coś dużo bardziej wykwintnego.

 Wbrew pozorom dobra zupa ogórkowa to przede wszystkim dobre mięso, a dokładniej żeberka, dopiero potem ogórki i inne dodatki.

Zupa ogórkowa

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • 6-7 średniej wielkości ogórków kiszonych
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 300g śmietany 18%
  • koperek
  • sól i pieprz

Do średniej wielkości garnka nalej wodę (około 2-3l) i wrzuć do niej mięso wraz z pokrojoną pietruszką, selerem i porem. Całość gotuje około godziny, po czym wyjmij pietruszkę, por i seler. Dodaj teraz do garnka obrane, pokrojone i umyte ziemniaki oraz pokrojoną marchewkę. Całość gotuj kolejne 15-20 min. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone lub z tarkowane ogórki i całość gotuj jeszcze do 10 min Na koniec dodaj śmietanę.

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter