Zupa Pho

0

Lubicie eksperymenty? Ja bardzo… – i te w kuchni, i te w sypialni ;) Z tej okazji pokażę Wam dzisiaj zupę Who, która jest jedną z najbardziej znanych propozycji kuchni wietnamskiej – obok sajgonek oczywiście. Ostrzegam – będzie długo! ;)

Zupa Pho

Z podanych składników otrzymasz porcję dla dwóch osób. Jeśli uważasz, że zupa Pho przypadnie Wam bardzo do gustu – lub masz więcej głodomorów niż ja – to zwiększ proporcje.

  • 1,5 kg kości wołowych
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryczka chilli
  • imbir (5 – 6 cm)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 gałka muszkatołowa
  • szczypta soli i cukru trzcinowego
  • 100 g polędwicy wołowej
  • świeża bazylia (najlepiej tajska) i świeża kolendra – po pół pęczka
  • 1 limonka
  • 250 g makaronu ryżowego

Zacznij od przygotowania bulionu. Kości wołowe zalej wrzątkiem, zagotuj, odcedź, a następnie wrzuć do dużego garnka i wlej 2,5 l wody. Dodaj obraną marchewkę i goździki, dopraw solą. Gotuj na małym ogniu, zbierając gromadzące się szumy, około 1,5 h.

W międzyczasie przygotuj przyprawy – anyż, gałkę, cynamon i cukier – a więc rozgnieć je w moździerzu. Imbir obierz i posiekaj, cebulę oraz czosnek pokrój w plastry – wszystko razem, także przyprawy, podsmaż na suchej patelni. Zawartość patelni wrzuć do gotującego się bulionu – i gotuj wszystko kolejne 4 godziny. Po gotowaniu odcedź wywar i ponownie dopraw szczyptą soli.

Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z tym, co masz napisane na opakowaniu. Marchewkę i papryczkę pokrój w paseczki lub plasterki. Zmrożone mięso wołowe pokrój na bardzo cienkie plasterki. Przygotuj też bazylię i kolendrę – posiekaj je lub podziel na malutkie gałązki.

Zbliżamy się do finału :) Do miseczek włóż porcję makaronu, wołowiny oraz posiekaną marchewkę i papryczkę. Zalej wrzącym rosołem. Na koniec oprósz kolendrą i bazylią i skrop sokiem z limonki.

 

Napisz komentarz