Zupa pomidorowa

1

Idealna zupa pomidorowa to wyznacznik faceta? ;) No dobrze, skoro jesteś takim długodystansowcem w łóżku i już nie martwisz się o rosół mamusi, może czas nauczyć się tego przysmaku. Poza tym zupa pomidorowa to niezłe źródło potasu, który działa kojąco i regeneracyjnie na organizmy po zbyt długiej wieczornej… rozmowie na tematy okołorosołowe. A jeżeli nie wiesz o co chodzi z rosołem, poczytaj jaki stosunek do niego ma Alicja… ;)

Zupa pomidorowa

Abstrahując od konotacji i popisów (lub ich braku) faceta w kuchni, do przygotowania tego przysmaku będziesz potrzebował:

  • 2 kg pomidorów
  • 2 duże cebule cukrowe – podpowiadam – to taka biała cebula ;)
  • 2 l wywaru warzywnego
  • 50 g masła
  • 15 g słodkiej papryki,
  • oliwa z oliwek,
  • śmietana
  • sól, chili i pieprz do smaku
  • ser

Zacznij od przygotowania wywaru warzywnego, sposób przygotowania znajdziesz w przepisie na zupę cebulową.

W międzyczasie możesz przygotowywać właściwe składniki. Zacznij od pomidorów: musisz je umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie usuń pestki i pokrój je w kostkę. Teraz przygotuj cebulę, czyli obierz ją i drobno posiekaj. W międzyczasie przygotuj sobie średniej wielkości garnek (4-5l), rozpuść w nim masło i dodaj 2-3 łyżeczki oliwy. Do rozgrzanego garnka dodaj cebulę i lekko podduś. Następnie dodaj słodką paprykę i pomidory i mieszając lekko podduś na małym gazie (1-2 min).

Następnie dodaj do całości wcześniej przygotowany wywar i całość gotuj około 20 min. Na koniec wlej śmietanę i dopraw całość do smaku. Sugeruję lekko ostrą wersję, więc nie żałuj pieprzu i chili. Gdy będziesz podawać gotową zupę, posyp ją startym serem.

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter