Zupa szczawiowa z pokrzywą

2

Zbieranie szczawiu kojarzy mi się z dzieciństwem – i wbrew pozorom jest to całkiem fajne wspomnienie :) Nie będę Was jednak zamęczać opowieściami o spacerach z babcią, tylko od razu przejdę do przepisu:

Zupa szczawiowa z pokrzywą

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 200 g szczawiu
  • 100 g młodej pokrzywy
  • 3 niewielkie ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1 niewielka cebula
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli i pieprzu
  • oraz: ugotowane jajka, kwaśna śmietana i kilka listków pokrzywy do podania

Zaczynamy! Rozgrzej masło i wrzuć na nie posiekaną drobno cebulkę, posiekaną lub starkowaną pietruszkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażaj do momentu, aż ziemniaki lekko zmiękną.

W tym czasie zagotuj wodę i zblanszuj szczaw i pokrzywę (najpierw wrzątek, potem lodowata woda). W drugim garnku zagotuj bulion warzywny i wrzuć do niego podsmażone warzywa. Gdy uznasz, że warzywa są już całkiem ugotowane (a więc mięciutkie), dorzuć szczaw i pokrzywę i gotuj jeszcze 2 – 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze śmietanką, ugotowanym jajkiem i listkami pokrzywy.

Zupa szczawiowa z pokrzywą to oczywiście tylko propozycja – możesz użyć samego szczawiu lub zmieniać proporcje – wszystko zależy od tego, na co masz ochotę :)

 

 

Komentarze2 komentarze

    • Alicja

      Ups… Jednak Drwal miał rację – butelka wina na jedną zupę to trochę za dużo :D Dzięki, już poprawiam :)))

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter