Czarny makaron z krewetkami

0

Kolacje we dwoje to moje ulubione okazje kulinarne. Już samo wymyślanie posiłku ze świadomością, że jest on jedynie pierwszym aktem gry wstępnej sprawia, że zabieram się za listę składników z ekscytacją i mimowolnym uśmiechem. Tym razem podzielę się z wami jednym z tych przepisów, którym Drwal nigdy nie może się oprzeć. Czarny makaron, czarna sukienka, czarna bielizna… – zaczynajmy!

  • czarny makaron (ok. 150g – zawsze daję trochę mniej niż połowę paczki)
  • tyle samo dobrych krewetek (ok. 150g – daj tyle co makaronu) – musisz je rozmrozić, a potem osuszyć
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy + dobra oliwa do podania
  • 2 ząbki czosnku

To była podstawowa lista składników, uzupełnij ją tym, co lubisz: natką pietruszki do posypania, pomidorkami koktajlowymi, marynowanymi warzywami a nawet grzybami. My zawsze trzymamy się listy głównej (tej wyżej), a potem dorzucamy to, co mamy pod ręką.

Sposób przygotowania:

Rajstopy, pończochy do pasa i samonośne

Makaron ugotuj al dente wg przepisu na opakowaniu. Pilnuj czasu, aby nie wyszły Ci rozgotowane kluchy.

Rozpuść masło, dodaj łyżkę oliwy, a następnie podduś na tym cieniutko posiekany czosnek. Dodaj resztę oliwy i podsmaż osuszone krewetki. Teraz przyprawiamy: mało soli, dużo pieprzu, a jeśli lubisz na ostro dodaj trochę papryczki chilli (może być świeża lub sproszkowana) albo odrobię cayenne. Krewetki smaż po około pół minuty z każdej strony. Jeśli chcesz dorzucić coś od siebie (borowiki, pomidorki, pietruszkę etc) to to jest dobry moment, by dorzucić te składniki na patelnię i chwilę razem podsmażyć (tylko nie spal krewetek).

Makaron odcedź, wymieszaj razem z krewetkami. Polej oliwą extra vergine i podawaj. I daj znać, czy kolacja się się udała! ;)

Czarny makaron z krewetkami

Napisz komentarz