Domowy fishburger

0

Były już domowe burgery Drwala, były też moje drobiowe zwyklaki;) Pora na burgery w wersji rybnej, które wbrew pozorom są i smaczne, i proste do zrobienia. Spróbujemy? :)

Domowy fishburger

Poniżej podam Ci składniki na dwa fishburgery. Do tego dodaj oczywiście bułki, warzywa i sosy – u mnie zamiast warzyw i sosu jest standardowy colesław.

  • 300 g filetu z dorsza
  • 1 niewielka cebula (naprawdę wybierz małą!)
  • 1 jajko
  • 1 duża łyżka musztardy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól oraz pieprz
  • kilka łyżek oliwy do smażenia

Jeśli używasz mrożonego dorsza, to posiekaj go dokładnie nożem zanim zupełnie się rozmrozi. Jeśli używasz świeżego, po prostu dłużej przytrzymaj go w lodówce po połączeniu składników.

Posiekane mięso dorsza wrzuć do miski. Dodaj do niego obraną i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, wbij jajko, dodaj bułkę tartą i musztardę. Wymieszaj wszystko ze sobą, najlepiej wychodzi to ręką – i dopraw solą i pieprzem.

Odstaw na kwadrans do lodówki – jeśli używasz świeżego dorsza, to wydłuż ten czas do co najmniej pół godziny. Po tym czasie wyjmij, uformuj dwa okrągłe burgery i smaż je na rozgrzanej oliwie, z obu stron, do złotego koloru. Uważaj przy przerzucaniu na drugą stronę, bo mięso rybie łatwo się rozpada.

Gdy Twój domowy fishburger się smaży, podgrzej w piekarniku bułki i przygotuj swoje dodatki. Jeśli robisz tak, jak ja, to wystarczy połączyć burgery z bułką i colesławem – i gotowe :)

Napisz komentarz